Tips voor het opstellen van een rouwkaart

Wanneer je te maken krijgt met het verlies van een dierbare, dan wil je graag iedereen op gepaste manier op de hoogte brengen. Een rouwkaart is persoonlijk en uniek. De kaart zegt iets over het gemis van een persoon, in woord, maar dat kan ook in beeld. Het is iets wat mensen nog een tijdje laten staan in de huiskamer om aan iemand te denken of zelfs voor altijd zullen bewaren. Een mooie rouwkaart is belangrijk, dus verdient veel aandacht. We helpen je op weg met het opstellen van een passende kaart.

Wat schrijf je in een rouwkaart?

Een traditionele rouwkaart bestaat vaak uit de volgende onderdelen:

  • De naam en verdere gegevens van de overledene.
  • De namen van de nabestaanden.
  • Informatie over het afscheid.
  • Een gedicht, quote, herinnering of gezegde die doet denken of belangrijk is geweest voor de overledene.
  • Of een foto van de overledene of van een plaats waar hij of zij graag kwam.

De indeling van een rouwkaart

Een rouwkaart begint meestal met een introductie. Deze zin geeft weer hoe de persoon is overleden, op welke leeftijd en welke rol deze persoon had binnen de familie. Daarna komt de volledige naam van de persoon, roepnaam, geboortedatum, sterfdatum en namen van de nabestaanden.

Informatie over het afscheid

Daarna volgt meestal de informatie over het afscheid. Hier kun je vermelden wanneer de ontvanger van de kaart welkom is, hoe laat en op welk adres. Daarnaast kun je hier noemen of de afscheidsceremonie bijvoorbeeld in besloten kring plaatsvindt. Ook kun je hier eventueel instructies voor kledij plaatsen of wensen als het gaat om bloemen.

De afsluiting van de kaart

Een mooie afsluiting van een rouwkaart komt vaak in de vorm van iets creatiefs. Is er misschien een quote die de overleden persoon vaak zei of een uitspraak die perfect bij diegene past? Het kan lastig zijn om de juiste woorden te vinden. Soms hebben anderen de woorden op papier gezet, zoals je dat eigenlijk zelf in gedachten had. Of wanneer een statische tekst je te onpersoonlijk aanvoelt en je de woorden maar niet op papier krijgt, is het schrijven van een gedicht of herinnering soms makkelijker. Ook kun je denken aan een passende zin uit een lied of een quote van een bekend persoon. Alles is mogelijk en iets persoonlijks is natuurlijk nooit ‘fout’!

Enkele voorbeelden ter inspiratie

‘Soms is er zoveel wat we voelen
maar zo weinig wat we kunnen zeggen…’

‘Denk aan mij terug
maar niet in de dagen van pijn en verdriet
Denk aan mij terug in de stralende zon
hoe ik was toen ik alles nog kon’

Uit ‘Oceaan’ van Racoon:

‘Het leven jaagt geen angst meer aan

Ik heb al zo ver moeten kruipen

Het laatste stuk zal ook wel gaan.’

Het ontwerp van een rouwkaart

Het is belangrijk om goed na te denken over het ontwerp van een rouwkaart, zodat deze mooi aansluit bij de gedachte aan de overledene. Belangrijke onderdelen van het ontwerp zijn:

  • Beelden en foto’s
    • Een foto of tekening van de overledene is passend voor een rouwkaart. Dat kan een portretfoto zijn of een foto waar diegene een hobby beoefent.
  • Kleuren en materialen
    • Kleur en materiaal kan ook afgestemd worden op de overleden persoon. Er kan bijvoorbeeld voor een kleur gekozen worden die goed bij de persoonlijkheid van de persoon past. Er zijn ook veel verschillende papiersoorten waar een keuze uit gemaakt kan worden.
  • Vorm
    • Een rouwkaart kan rechthoekig, vierkant, rond of zelfs driehoekig zijn. In overleg is er vaak van alles mogelijk.

Heb je vragen over rouwkaarten? Neem gerust contact met ons op. We denken graag met je mee.

© J. Stout Uitvaartverzorging 2022