Met trots vieren wij de jubilea van twee gewaardeerde collega's: Erna en Bianca. We zijn enorm dankbaar voor de toewijding van beide collega's en kijken ernaar uit om samen nog vele jaren dezelfde zorg en betrokkenheid te kunnen bieden.
Zondag 23 juni stonden we op de inspiratie dag van Natuurbegraafplaats Laude. Bij onze stand hebben we bezoekers geïnformeerd over de verschillende mogelijkheden voor een natuurbegraving bij Stout Uitvaartverzorging.
Als uitvaartverzorger hebben we kennis van de regio en lokale gebruiken. Een persoonlijk en uniek afscheid ontstaat altijd in samenspraak met de nabestaanden. In veel gevallen werken we daarvoor samen met lokale uitvaartverenigingen, die ook lokaal georiënteerd zijn en kennis hebben van de regio.
Een plakje cake óf een authentieke Grunneger kouk bij de koffie? Elk leven kent een eigen verhaal, dat we graag centraal zetten in het afscheid van een dierbare. We eren de persoon en de plek waar hij of zij vandaan komt. Als uitvaartverzorger zijn we niet alleen bekend in de regio, we zijn ook bekend mét de regio.
Het mooiste afscheid is een persoonlijk afscheid. Hoe dat eruitziet, verschilt natuurlijk per persoon. Gelukkig zijn de mogelijkheden eindeloos en denken we graag mee. Welk type uitvaart past bij jou?
Tijdens de coronapandemie waren uitvaarten, vanwege de regelgeving, een stuk kleinschaliger dan voorheen. En ook na deze periode wordt er vaker gekozen voor een klein afscheid. Vanwege de geringe omvang, krijgen uitvaarten automatisch een ander karakter.
Als uitvaartleider sta je dicht bij de families waar je komt. In een korte periode leer je mensen kennen en dan is het klaar. Uitvaartleider Jan-Willem Stout vertelt hoe hij dat tijdens zijn werk ervaart.
Elke uitvaart is anders en de manier waarop we afscheid nemen van een dierbare verandert ook. Steeds vaker wordt er gekozen voor een informele uitvaart, die persoonlijk en warm aanvoelt. Maar wat is nu eigenlijk een informele uitvaart?
De meeste mensen willen graag na hun overlijden thuis opgebaard worden. Het afscheid wordt hierdoor persoonlijker en voor nabestaanden is het meestal ook prettig. Tijdens warme zomerdagen kan thuis opbaren een uitdaging zijn, maar met de juiste maatregelen is het zeker mogelijk.
Op zaterdag 3 juni was de officiële opening van Natuurbegraafplaats Laude. Er waren rondleidingen over de nieuwe begraafplaats en bezoekers konden een kijkje nemen in het ontvangsthuis. Ons team was die dag aanwezig op de inspiratiemarkt, om informatie te geven over natuurbegraven en de mogelijkheden die J. Stout Uitvaartverzorging daarvoor biedt.
Het afscheid is achter de rug en daarmee ook een heftige week. In een paar dagen tijd ga je van het uitzoeken van adresgegevens en kaarten naar de afscheidsceremonie. Vanaf nu kun je gaan nadenken over de manier waarop je jouw dierbare wilt herinneren. In het geval van een crematie kan er gekozen worden voor een urn en bij begraven voor een gedenksteen.
Op maandag 13 maart vond in het ontvangsthuis van natuurbegraafplaats Hillig Meer in Eext een vouwtraining plaats. Tijdens deze training, die verzorgd werd door Robbe en Jelle van Wikkelgoed, maakten we samen met andere uitvaartprofessionals kennis met de voordelen van wadewikkelen.
In de eerste momenten na een overlijden gebeurt er van alles. In navolging van ons vorige bericht, over de eerste stappen, lees je nu wat er verder allemaal geregeld moet worden.
Na een overlijden moet er veel geregeld worden. Dat loopt uiteen van het kiezen van een rouwkaart tot het regelen van de uitvaart zelf. We begeleiden je hierbij gedurende het hele proces en leggen het stap voor stap uit.
Wat veel mensen niet weten, is dat er na een overlijden ook een digitale erfenis achterblijft. Een digitale erfenis is het nalaten van wachtwoorden, sociale media en bijvoorbeeld cryptomunten aan nabestaanden. Hoe kun je je digitale erfenis regelen?
Ook voor ons is het belangrijk om ‘bij te blijven’ in ons vakgebied. We organiseren dan ook regelmatig scholing voor onze medewerkers. Onlangs heeft ons team een klinische les gevolgd van Special Death Care. Zij geven al jarenlang voorlichting aan (leerling) verpleegkundigen, scholen, artsen, hulpverleners, verzorgingstehuizen en mensen die werkzaam zijn in de uitvaart.
Met ingang van vrijdag 25 februari wijzigen de coronamaatregelen. De regels met betrekking tot het houden van afstand en het dragen van mondkapjes komen te vervallen. Dit betekent dat we terug mogen naar het ‘oude normaal’.
Wanneer je te maken krijgt met het verlies van een dierbare, dan wil je graag iedereen op gepaste manier op de hoogte brengen. Een rouwkaart is persoonlijk en uniek.
Het verlies van een kind is het ergste wat je als ouder kan overkomen. Als uitvaarverzorger proberen wij in zo’n emotionele tijd zo goed mogelijk te ondersteunen. Dit verlies te delen, maakt het verdriet niet minder, maar wel draaglijker.
we te maken krijgen met verlies, schieten woorden soms tekort. Terwijl we juist tijdens een afscheid zoveel mooie dingen willen zeggen. Samen herinneringen willen ophalen. Terugblikken op de mooie maar misschien ook moeilijke momenten. Een lach en een traan. Het schrijven en geven van een uitvaartspeech is een bijzonder laatste eerbetoon op een crematie of begrafenis. Wil jij graag iets delen op de uitvaart van jouw dierbare? Dan geven we je in dit artikel enkele handvatten.
Een herinnering vastleggen. Dat is wat een foto doet. Het biedt een kans om een bijzondere herinnering niet alleen in je hoofd en hart te hebben. Een foto doet meer. Het maakt deze momenten tastbaar. Dit kan ook voor een uitvaart. Er is de mogelijkheid om een uitvaartfotograaf in te huren. Hieronder vertellen wij je er meer over.
Er zijn verschillende vormen voor de laatste rustplaats. Eén daarvan is de as in een urn te bewaren. Voor het kiezen van een urn zijn veel mogelijkheden. Wij nemen je graag hierin mee.
Muziek is erg persoonlijk. Het laat jouw verhaal horen. Het verwoordt jouw emoties. Nummers kunnen herinneringen oproepen aan een persoon, gebeurtenissen en herinneringen. Muziek brengt gevoelens tot leven die wij niet onder woorden kunnen brengen. Elke herinnering heeft zijn eigen muziek.
Wat is uw ervaring met Stout Uitvaartverzorging? Wij horen het graag! Daarom is er de mogelijkheid om uw ervaring te delen in ons gastenboek. Uw ervaring met ons als uitvaarverzorger.
Als het om bloemen gaat is er ontzettend veel keuze, bijvoorbeeld variatie in vorm, kleur en bloemsoort. Bloemen hebben het bijzondere effect dat ze voor een speciale, persoonlijke sfeer kunnen zorgen bij het afscheid van een dierbare.
Het verliezen van een dierbare ben je nooit klaar voor. De rouwverwerking is ook geen makkelijke periode. Helaas moet je het verlies van je dierbare onder ogen komen, toelaten en durven accepteren. Iedereen rouwt op zijn of haar eigen manier. Sommige mensen praten er graag over, anderen juist liever niet. Het schrijven van een gedicht kan wellicht helpen. Hieronder geven we graag wat tips voor het schrijven van een rouwgedicht.
Vandaag vieren we dat in Nederland in vrijheid leven. Voor ons is het bijna vanzelfsprekend. Helaas was dit 76 jaar geleden ver van vanzelfsprekend.
Ieder jaar op 4 mei staan we in Nederland stil bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, van oorlogssituaties en van vredesoperaties daarna. Op deze manier eren we de burgers die om het leven zijn gekomen tijdens oorlog en militairen die vochten voor ons land. Onze vrijheid.
Steeds meer mensen kiezen voor de charme van de natuur en kiezen voor een natuurbegrafenis. In 2013 werden 250 groene uitvaarten verzorgd, in 2019 maar liefst 1.500 volgens de Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen (LOB). Bij Stout Uitvaartverzorging bieden wij ook de mogelijkheid van een groene uitvaart aan.
Het verliezen van een dierbare is zwaar. Het liefst willen we dit onze kinderen dan ook besparen. Soms worden kinderen toch al op jonge leeftijd geconfronteerd met de dood van opa of oma, een van de ouders of een broertje of zusje. Jonge kinderen gaan vaak anders om met rouw dan wij als volwassenen. Hoe verwerken zij het verlies van een dierbare?
Memori maakt het mogelijk om een liefdevolle herinneringsplaats te creëren. Een speciale online pagina voor het gedenken van uw dierbare. Waarop informatie, zoals de rouwkaart, maar ook advertenties en foto’s mogen worden geplaatst.
Na het verlies van een dierbaar persoon lijkt de wereld voor directe nabestaanden soms even stil te staan. Als de omgeving op de hoogte is van het overlijden, zullen ze hun medeleven willen laten blijken. Door bijvoorbeeld een persoonlijk bericht of mooie kaart te sturen.
Het gevoel en het gedrag na een heftig verlies, dat is eigenlijk wat rouwverwerking wordt genoemd. De emotionele impact is zo groot. Dat er na een verlies vaak eerst een soort shock ontstaat, omdat het zo hard en onwerkelijk aanvoelt.
Iedereen heeft zijn of haar eigen wensen betreft een uitvaart. Maar waar kiezen Groningers in het algemeen voor? Volgens onderzoek van Uitvaartverzekeringwijzer.net gaan Groningers voor traditioneel, en kiezen ze vaker voor een kop koffie.
De nieuwe donorwet is vanaf 1 juli 2020 ingetreden. Als u geen keuze voor donorregistratie doorgeeft, dan staat er automatisch ‘geen bezwaar tegen orgaandonatie’ bij uw naam. Het betekent dat uw organen, na uw overlijden, naar een patiënt kunnen gaan. Wel bespreekt de arts dit nog met nabestaanden. Meer dan de helft van de volwassen Nederlanders heeft zijn of haar keuze al ingevuld.
Vroeger werd een rouwadvertentie vooral gebruikt als officiële mededeling om een overlijden bekend te maken. Toen waren er minder andere contactmomenten om hierover informatie te delen.
5 mei: vandaag vieren we dat we in Nederland in vrijheid leven. Dit jaar staat de viering in het teken van 75 jaar vrijheid.
Op 4 mei herdenken we alle oorlogsslachtoffers. We eren de burgers die om het leven kwamen in de oorlog, én vooral de militairen die vochten voor ons land.
Er zijn veel maatregelen genomen om de verspreiding van het Coronavirus zoveel als mogelijk te voorkomen. Eén van de maatregelen is dat er bij een uitvaartdienst minder dan 30 personen aanwezig mogen zijn en dat er onderling 1,5 meter afstand kan worden genomen
In een tijd als deze is de onzekerheid groot. Er is angst; ziekte en sterfgevallen lijken dichter bij te komen. Hoe gaat alles verlopen? Dat is een veelgehoorde vraag. Een waarheidsgetrouw antwoord hebben we hier niet op. Wat enigszins rust kan geven is het vastleggen van uw uitvaartwensen.
U heeft een ruime keuze in standaard uitvaartkisten. Daarnaast zijn er ook veel mogelijkheden om uw uitvaart persoonlijker te maken. U kunt de kist (laten) beschilderen, voor een aparte vorm kiezen, bijzonder materiaal toepassen of uw kist zelf maken.
Resomeren kan straks mogelijk gekozen worden als alternatief voor begraven of cremeren. Bij dit proces wordt het lichaam binnen een aantal uren opgelost in een chemisch bad. Uit onderzoek van het TNO blijkt dat deze methode vriendelijker is voor het milieu dan cremeren omdat er geen directe uitstoot is van schadelijke stoffen (CO2).
Steeds meer mensen zijn in het bezit van social media accounts. Wat gebeurt er na uw overlijden met uw social media-accounts, zoals Facebook en LinkedIn? Als u daarvoor niets regelt, leeft u na uw overlijden, online gewoon door. Dat is best een gek idee.
Het is wettelijk geregeld dat na het overlijden uw erfenis automatisch naar uw echtgenoot of geregistreerde partner gaat. Uw kinderen erven hun deel op het moment dat ook uw partner komt te overlijden of eerder in specifieke gevallen.
Voor een intiem afscheid van een dierbare kunt u kiezen voor een thuisopbaring. In een vertrouwde omgeving, in alle rust de laatste eer bewijzen is erg waardevol.
Welke muziek er gespeeld wordt tijdens uw afscheid is heel persoonlijk. Liedjes kunnen gerelateerd zijn aan gebeurtenissen en herinneringen oproepen. Teksten kunnen uw gevoelens uitdrukken of een boodschap bevatten voor uw nabestaanden.
Zoekt u een tekst of gedicht voor een rouwkaart? Een zelfgeschreven tekst is natuurlijk het meest persoonlijk maar het vinden van de juiste woorden lukt niet iedereen. Soms wordt een gedicht of de een deel van een songtekst gebruikt, dat de overledene al eerder heeft uitgezocht. Soms wordt het aan de nabestaanden overgelaten een passende tekst te bedenken voor de rouwkaart.
De geboorte van een kind dat dood ter wereld is gekomen, kan officieel worden opgenomen in de Basisregistratie Personen (BRP). Dat was voorheen niet mogelijk. Doodgeboren kinderen bestonden tot dan toe formeel niet, vaak tot verdriet van de ouders.
Nadat de uitvaart van een naaste voorbij is moet er nog veel geregeld worden. Zo moet de bank waar de overledene bankierde geïnformeerd worden. Het is belangrijk om dit zo snel mogelijk te regelen om vervelende situaties in de toekomst te voorkomen. Daarnaast verandert er het een en ander bij de Belastingdienst, zoals bijvoorbeeld eventuele toeslagen die komen te vervallen.
U kunt lid worden van een uitvaartvereniging bij u in de buurt. Jaarlijks betaalt u dan contributie. De uitvaartvereniging verzorgt daarvoor uw uitvaart. Anders dan uitvaartverzekeraars en uitvaartondernemers werken de uitvaartverenigingen zonder winstoogmerk.
Iemand troosten die net een dierbare heeft verloren. Hoe doe je dat en waar doe je goed aan? Een luisterend oor, een arm om de schouder of er gewoon zijn voor iemand wordt vaak erg gewaardeerd. Het kan ook zijn dat u graag wat meer wilt betekenen of iets tastbaars wilt geven, iets waar iemand troost uit kan halen.
Na een gepast afscheid verdient uw dierbare ook een eervolle rustplaats. Een rustplaats uniek maken is mogelijk met een persoonlijk grafmonument. Maar wat is er mogelijk én weet u wat de wens is?
Wie krijgt het gezag / de voogdij over minderjarige kinderen als één of beide ouders zijn overleden? Een vraag waar u waarschijnlijk liever niet over nadenkt. Toch is het goed om te weten waar u rekening mee moet houden en wat u zelf kunt regelen.
Waar vroeger veelal werd gekozen voor begraven, kiest momenteel twee op de drie Nederlanders voor een crematie. Hiervoor zijn verschillende redenen aan te wijzen. Wij lichten deze redenen hieronder toe.
Misschien heeft u het op de televisie of radio al voorbij horen komen; per 1 juli 2020 komt er een nieuwe donorwet; iedereen vanaf 18 jaar komt in het donorregister te staan. Het betekent niet dat u vanaf dan verplicht donor bent. U heeft namelijk altijd nog de keuze om aan te geven dat u liever geen donor wilt zijn of alleen voor een aantal organen of weefsels. Het is ook altijd mogelijk om uw keuzes later nog te wijzigen.
Op 28 september 2019 is een onderzoek over verruiming van de euthanasiewet voor kinderen onder de 12 jaar aangeboden aan de Tweede Kamer. Op dit moment sluit de wet uit dat euthanasie, ook wel actieve levensbeëindiging genoemd, mag worden uitgevoerd bij kinderen jonger dan 12 jaar.
Uw dierbare is overleden. Emoties overheersen of u wordt geleefd.. Wat nu te doen? U kunt ons bellen en we gaan met u in gesprek. Om te weten te komen wat de situatie is en de wensen zijn. We gaan er samen rustig voor zitten om dit allemaal te regelen. Om het helder te houden zetten we alles voor u op een rij.
Welk type kleding draagt u naar een begrafenis of een crematie? Moet de kleding altijd zwart zijn of worden andere kleuren ook geaccepteerd? In ieder geval is het belangrijk dat de kleding er verzorgd uit ziet, zonder scheuren of gaten.
We spreken van wilsbekwaamheid als iemand in staat is de gevolgen van een bepaalde handeling te overzien. Zodra iemand niet meer kan begrijpen wat de gevolgen zijn van een beslissing, spreken we dus van wilsonbekwaamheid. Iemand mag dan geen belangrijke beslissingen meer nemen op bijvoorbeeld financieel of medisch gebied.
We zijn er graag zeker van dat het afscheid van uw dierbare verloopt zoals u dat wenst. Daarom heeft J. Stout Uitvaartverzorging ook het rouwvervoer in eigen beheer.
Wilt u de as van uw dierbare uitstrooien? U kunt ervoor kiezen om de as te verstrooien over het crematoriumterrein, in de natuur of op een bijzondere plek.
Financiën moeten een persoonlijk en uniek afscheid niet in de weg staan.
U heeft een ruime keuze in standaard uitvaartkisten. Daarnaast zijn er ook veel mogelijkheden om uw uitvaart persoonlijker te maken. U kunt de kist (laten) beschilderen, voor een aparte vorm kiezen, bijzonder materiaal toepassen of uw kist zelf maken. Voorwaarden waar een uitvaartkist aan moet vo...
Voor natuurliefhebbers bestaan er speciale natuurbegraafplaatsen. Hillig Meer in Eext is hier een voorbeeld van. Het is een bijzonder oude Drentse begraafplaats. Iedereen is welkom en er is alle ruimte voor uw persoonlijke invulling van het laatste afscheid. Respect voor de natuur is wenselijk op ee...
De geboorte van een kind dat dood ter wereld is gekomen, kan vanaf nu officieel worden opgenomen in de Basisregistratie Personen (BRP). Dat was voorheen niet mogelijk. Doodgeboren kinderen bestonden tot dan toe formeel niet, vaak tot verdriet van de ouders.Ouders konden hun doodgeboren kind al wel l...
De dag van een uitvaart is vaak emotioneel. Er gaat tijdens het afscheid ongetwijfeld veel aan u voorbij. Uw gedachten zijn bij uw overleden dierbare en de hectische dagen rondom het overlijden vragen veel van uw aandacht. Steeds vaker wordt er bij een uitvaart gekozen voor een uitvaartfotograaf. De...
Wenst u dat gasten na uw uitvaart een kop koffie of thee aangeboden krijgen of vindt u een alcoholisch drankje, zoals wijn of bier veel gepaster? Het is een vraag waar u ongetwijfeld nog niet over heeft nagedacht. Het is één van de vragen die ook voorkomt in het Laatste Wensenformulier. Het formulie...
Zondag 9 december presenteerden Alie van der Laan en Marcus van der Enden het eerste exemplaar van hun boekje Mistranen & Troostkoekjes, opgedragen aan de gasten in het Hospice en allen die hen lief zijn.
Ter gelegenheid van het jubileum is op zaterdag 13 oktober 2018 een open dag gehouden.
© J. Stout Uitvaartverzorging 2022