Rouwpoëzie

Het verliezen van een dierbare ben je nooit klaar voor. De rouwverwerking is ook geen makkelijke periode. Helaas moet je het verlies van je dierbare onder ogen komen, toelaten en durven accepteren. Iedereen rouwt op zijn of haar eigen manier. Sommige mensen praten er graag over, anderen juist liever niet. Het schrijven van een gedicht kan wellicht helpen. Hieronder geven we graag wat tips voor het schrijven van een rouwgedicht.

Het lezen van een gedicht kan helpen bij de verwerking van je verlies. Je kunt tot rust komen en het kan je aan het denken zetten. Sommige gedichten kunnen zorgen voor herkenning waardoor je je minder alleen voelt. Belangrijk om voor ogen te houden is dat het verdriet er niet mee verdwijnt en je dierbare komt er ook niet mee terug, maar het kan je wel helpen bij de verwerking.

Zelf een gedicht schrijven kan ook. Het kan een heel fijn idee zijn om je gevoelens op papier te zetten. Er is een geruststelling: je kunt niks goed of fout doen bij het schrijven van een gedicht. Het gedicht is een bundeling van jouw gevoelens. We geven je wel graag een aantal tips om te beginnen aan je gedicht:

  • Bedenk vooraf een aantal kernwoorden om de rode draad van je gedicht te bepalen;
  • Het staat niet vast dat een gedicht moet rijmen. Dit is een keuze die je zelf maakt;
  • Kijk voorafgaand eens online naar inspiratie, misschien kom je een schrijfstijl tegen die je aanspreekt;
  • Geef het schrijven van je gedicht tijd. Draag bijvoorbeeld een notitieblokje bij je, want voor komende mooiste zinnen op de meest onverwachte momenten bovendrijven. Het zou zonde zijn als je ze vergeet;
  • Zorg voor een comfortabele plek om te schrijven.

Het schrijven van een gedicht kan dus onderdeel zijn van je rouwverwerking. Tijdens een uitvaart is er vaak ook ruimte voor het voordragen van gedichten of verhalen. Mocht je hier meer over willen weten? Neem gerust contact op.

Via onderstaande linkjes is ook inspiratie op te doen:

Rouwgedichtje

Made For Moments

© J. Stout Uitvaartverzorging 2022