Ouders kunnen doodgeboren kind laten registreren

De geboorte van een kind dat dood ter wereld is gekomen, kan officieel worden opgenomen in de Basisregistratie Personen (BRP). Dat was voorheen niet mogelijk. Doodgeboren kinderen bestonden tot dan toe formeel niet, vaak tot verdriet van de ouders.

Ouders konden hun doodgeboren kind al wel laten registeren bij de burgerlijke stand, waarin gemeenten geboortes, huwelijken en sterfgevallen vastleggen. De BRP is het vroegere bevolkingsregister. Dit betekent dat het doodgeboren kind bij een registratie als persoon wordt vastgelegd.

Het kabinet verwacht dat jaarlijks 550 ouders de geboorte van een doodgeboren kind zullen aangeven. Stille Levens, het kenniscentrum voor babysterfte, noemt dat een lage inschatting. Volgens de recentste cijfers stierven in 2016 ruim achthonderd baby’s na een zwangerschap van 22 weken of langer.

Door de wetswijziging van de Basisregistratie Personen kunnen alle geboortes van doodgeboren kinderen worden aangegeven, ongeacht de duur van de zwangerschap. De wet werkt met terugwerkende kracht. Ook kinderen die jaren geleden levenloos ter wereld kwamen, kunnen alsnog worden ingeschreven.

Ook miskraam in eerste vier maanden kan worden geregistreerd
Het is mogelijk om na een miskraam in de eerste vier maanden van de zwangerschap een foetus te laten registreren. “Daarvoor is wel documentatie nodig, een akte van geboorte”, legt een woordvoerder van het kenniscentrum uit. Een verklaring van een arts of verloskundige kan eventueel ook voldoende zijn. Het is aan de ambtenaar van de burgerlijke stand om dat te bepalen.

Ouders van doodgeborenen vinden het volgens Stille Levens fijn dat ze hun kinderen alsnog kunnen laten registreren. “Het is een emotioneel ding. Dat zagen we toen de petitie online kwam. Het is ongekend dat een petitie in een week tijd 80.000 steunbetuigingen krijgt en nog bijzonderder dat het tot wetswijziging leidt.”

Bron: Nu.nl 

© J. Stout Uitvaartverzorging 2022