Onderzoek verruiming euthanasiewet voor kinderen onder 12 jaar

Op 28 september 2019 is een onderzoek over verruiming van de euthanasiewet voor kinderen onder de 12 jaar aangeboden aan de Tweede Kamer. Op dit moment sluit de wet uit dat euthanasie, ook wel actieve levensbeëindiging genoemd, mag worden uitgevoerd bij kinderen jonger dan 12 jaar. 

Uitzichtloos, ondraaglijk lijden
De roep om verruiming van de euthanasiewet voor schrijnende gevallen van kinderen onder de 12 jaar die ongeneeslijk ziek zijn zonder uitzicht op een toekomst, komt vanuit de hoek van de kinderartsen én ouders. In Nederland zijn zo’n 1200 kinderartsen. Daarvan hebben 60 regelmatig te maken met kinderen die niet genezen kunnen worden. Het gaat om bijvoorbeeld stofwisselingsziekten en aangeboren afwijkingen aan hersenen, hart of longen. Genezing bij deze kinderen in niet mogelijk, maar ook het voorkomen van overlijden is niet mogelijk.

Advies voor wetgevers
Het onderzoek geeft de wetgevers in de Tweede Kamer het advies de wet te verruimen. Op dit moment komen kinderen van onder de 12 jaar niet in aanmerking voor euthanasie, omdat niet voldaan wordt aan de strenge voorwaarden die ervoor gelden. Kinderen onder 12 jaar worden niet beschouwd als wilsbekwaam. Dit staat tegenover het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind, waar Nederland ook bij aangesloten is. Dit verdrag kent namelijk het participatierecht van kinderen: de mening van het kind dient gehoord te worden en betrokken bij besluitvorming. Het geluid dat nu ten gehore gebracht wordt, is juist dat jonge kinderen het recht hebben gehoord te worden als het gaat om het onnodig leiden te voorkomen. 84 procent van de artsen die deelnamen aan de enquête voor het onderzoek, zijn voor verruiming van de participatiewet. Wilt u meer lezen over hoe de huidige wetgeving in elkaar zit, kunt u hier meer lezen.

Verruiming euthanasiewet
Hoe deze verruiming eruit moet komen te zien, is nog niet helemaal duidelijk. Wat wel vooropstaat is dat het om ondraaglijk leiden moet gaan en dat het eveneens de wens van de ouders is. Wat voor ouders en artsen het belangrijkste is, is dat het kind niet meer onnodig hoeft te leiden. Het kan dagen tot weken duren zonder actief handelen van artsen. De reacties vanuit de politiek zijn voorzichtig. Ze willen de mogelijkheden goed onderzoeken om tot een standpunt te komen. 

Bekijk hier meer informatie over de euthanasiewet.

© J. Stout Uitvaartverzorging 2022