Nieuwe donorwet

Misschien heeft u het op de televisie of radio al voorbij horen komen; per 1 juli 2020 komt er een nieuwe donorwet; iedereen vanaf 18 jaar komt in het donorregister te staan. Het betekent niet dat u vanaf dan verplicht donor bent. U heeft namelijk altijd nog de keuze om aan te geven dat u liever geen donor wilt zijn of alleen voor een aantal organen of weefsels. Het is ook altijd mogelijk om uw keuzes later nog te wijzigen.

Informatie over de nieuwe donorwet
De komende tijd zorgt de overheid ervoor dat iedereen goed geïnformeerd wordt over de nieuwe donorwet. Zo krijgt u onder andere een brief met de vraag om uw keuze(s) in te vullen. Hiermee zorgt u ervoor dat uw wensen op de juiste manier in het donorregister komen te staan en uw nabestaanden weten waar ze aan toe zijn.

Geen bezwaar tegen orgaandonatie
Als u geen keuzes maakt, dan komt er na 1 juli 2020 ‘Geen bezwaar tegen orgaandonatie’ bij uw naam te staan. Het betekent dat uw organen, na uw overlijden, naar een patiënt kunnen gaan. De arts in het ziekenhuis bespreekt dit altijd ook nog met uw familie. Als uw familie heel zeker weet én kan uitleggen aan de arts dat u echt geen donor wilde zijn, dan wordt u ook geen donor. Het is dus erg belangrijk dat uw partner en familie weten wat uw keuze is.

Vragen over het nieuwe donorregister
Het is logisch dat u mogelijk veel vragen heeft met betrekking tot het nieuwe donorregister. Alle informatie, over bijvoorbeeld de keuzes die u heeft en antwoorden op veel gestelde vragen, vindt u op de site van de Rijksoverheid: lees hier meer over het nieuwe donorregister.

© J. Stout Uitvaartverzorging 2022