Kinderen en rouwverwerking

Het verliezen van een dierbare is zwaar. Het liefst willen we dit onze kinderen dan ook besparen. Soms worden kinderen toch al op jonge leeftijd geconfronteerd met de dood van opa of oma, een van de ouders of een broertje of zusje. Jonge kinderen gaan vaak anders om met rouw dan wij als volwassenen. Hoe verwerken zij het verlies van een dierbare?

Kinderen uiten emoties vaak anders dan volwassenen. Waar volwassenen een tijdje nodig hebben om te accepteren dat iemand er niet meer is en ook niet meer terugkomt, zijn vaak kinderen veel flexibeler. Kinderen kunnen veel sneller van stemming wisselen. Het ene moment is een kind verdrietig en boos, het volgende moment zit het lachend te spelen. Je zou kunnen zeggen dat het verwerkingsproces bij kinderen meer in stukjes verloopt. Alle stemmingen van een kind zijn belangrijk in een rouwproces.

Ieder kind is uniek, wat ook betekent dat ieder kind op zijn of haar eigen manier rouwt. Het grootste verschil met het rouwproces van een volwassene is het ‘herrouwen’. Kinderen zijn nog volop in ontwikkeling en tijdens iedere levensfase begrijpen, ontdekken en beseffen ze steeds meer. Ook op het gebied van het omgaan met het verlies van een dierbare.

Het kinderprogramma Het Klokhuis heeft onlangs een serie gemaakt over doodgaan, afscheid nemen en rouwen. In deze serie wordt ook gesproken met kinderen over hun verwerking. Allerlei aspecten van dood en rouw komen aan bod en vragen worden beantwoord.  Deze serie is mede mogelijk gemaakt door de Stichting Stimuleringsfonds Rouw, de video’s kunt u hier vinden.  

© J. Stout Uitvaartverzorging 2022