De eerste momenten

Na een overlijden moet er veel geregeld worden. Dat loopt uiteen van het kiezen van een rouwkaart tot het regelen van de uitvaart zelf. We begeleiden je hierbij gedurende het hele proces en leggen het stap voor stap uit.

Vaststellen door een arts

Voordat we langs kunnen komen moet het overlijden worden vastgesteld door de (huis)arts. Vanaf dan kunnen wij gebeld worden. We zijn hiervoor 24/7 bereikbaar. Zodra het overlijden gemeld wordt vragen we eerst wat er gebeurd is en of de arts al geweest is.

Het proces is vaak anders bij een verwacht overlijden in een verpleeg- of ziekenhuis. Het vaststellen wordt dan vaak gedaan door een eigen (huis)arts die, in het geval van een nachtelijk overlijden, mag wachten met het vaststellen tot de ochtend daarna.

Twee mogelijkheden

Na het telefoontje komen we langs en zijn er twee mogelijkheden:

  • We bespreken wat er gaat gebeuren en welke wensen er zijn voor de uitvaart.
  • Of we verzorgen eerst de overledene.

Als nabestaande mag je zelf kiezen wat je prettig vindt. Als de familie graag wil dat het lichaam eerst verzorgd wordt, dan doen we dat. Bij een overlijden in een verpleeg- of ziekenhuis bespreken we vaak eerst de wensen.

Thuis of in een uitvaartcentrum

Een belangrijke vraag die volgt, gaat over de plek waar jouw dierbare opgebaard mag worden. Dat kan thuis of in een uitvaartcentrum. Wordt er gekozen voor een thuisopbaring, dan beginnen we altijd eerst met de verzorging.

De komende dagen

We hebben de eerste stappen na het overlijden voor je beschreven. In de dagen die volgen komt er, naast alle emotie, veel op je af. In onze volgende berichten lees je over het vervolg en wat we allemaal samen regelen.

© J. Stout Uitvaartverzorging 2022