Wat is resomeren?

Resomeren kan straks mogelijk gekozen worden als alternatief voor begraven of cremeren. Bij dit proces wordt het lichaam binnen een aantal uren opgelost in een chemisch bad. Uit onderzoek van het TNO blijkt dat deze methode vriendelijker is voor het milieu dan cremeren omdat er geen directe uitstoot is van schadelijke stoffen (CO2). Bij begraven is er vaak sprake van milieubelasting omdat de grond verontreinigd wordt. Na de resomatie blijft er alleen poeder over van de botten. Een duurzamere oplossing dus.

Indien de overledene heeft gekozen voor resomeren, verloopt de uitvaart niet anders dan bij cremeren. Behalve bij de laatste stap. Het lichaam wordt dan in een kist gelegd, die vervolgens in een speciale cabine wordt geplaatst. Het lichaam wordt gewogen en er wordt uitgerekend hoeveel base en water er nodig is. De mix wordt in de cabine ingebracht en wordt vervolgens continu gemixt. Tijdens het proces loopt de temperatuur op tot 180 graden, zodat de stoffen optimaal met elkaar reageren. De chemicaliën zorgen ervoor dat het lichaam ontbindt.

Wetswijziging
Op dit moment is resomeren nog niet toegestaan in Nederland, dit is vastgelegd in de Wet op de lijkbezorging. Bij dieren is het wel toegestaan en wordt het ook al toegepast. Eind 2018 is er door D66 een wetsvoorstel ingediend om de Wet op de lijkbezorging aan te passen. De verwachting is dat er rond de zomer uitspraak over wordt gedaan.

Dit is een interessant en uitgebreid artikel over resomeren; https://www.gezondheidenco.nl/318543/resomeren-een-duurzaam-alternatief-voor-begraven-en-cremeren/

Bekijk hier een video met uitleg over resomeren: https://youtu.be/GOMUwE9Uk1w© J. Stout Uitvaartverzorging 2022