In opkomst: de groene uitvaart

Steeds meer mensen kiezen voor de charme van de natuur en kiezen voor een natuurbegrafenis. In 2013 werden 250 groene uitvaarten verzorgd, in 2019 maar liefst 1.500 volgens de Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen (LOB). Bij Stout Uitvaartverzorging bieden wij ook de mogelijkheid van een groene uitvaart aan.

In Nederland mag alleen begraven worden op officiële begraafplaatsen. Het is niet mogelijk om zelf een mooi plekje in bijvoorbeeld de natuur uit te kiezen. Een mooie uitkomst is dan een speciale natuurbegraafplaats. In Nederland zijn er nu achttien te vinden, vaak in heide- en bosrijke gebieden. In de omgeving Stadskanaal zijn twee natuurbegraafplaatsen te vinden, namelijk Hillig Meer en Natuurbegraafplaats Reiderwolde. Eén van de verschillen ten opzichte van een gewone begraafplaats is dat er geen grafstenen of andere markeringen geplaatst worden. Het landschap wordt hierdoor behouden.

Er zijn verschillende redenen om voor een natuurbegrafenis te kiezen:

Het lichaam wordt blijvend teruggegeven aan de natuur. Dit is niet tijdelijk, wat wel het geval is bij een begrafenis op een gewone begraafplaats. Op een natuurbegraafplaats hoeven geen grafrechten te worden verlengt of hoeft er niet gekozen te worden voor grafruimen. Een plekje op een natuurbegraafplaats kan zelf worden gekozen, ook vóór het overlijden. Daarnaast worden bij een natuurbegrafenis natuurgebieden beschermd. Dit kan een reden zijn waarom u als natuurliefhebber voor een natuurbegrafenis zou kiezen. Het gebied wordt onder andere beschermd doordat er geen grafmonumenten geplaatst worden. Dit leidt ook tot minder zorgen voor nabestaanden.

Als u duurzaamheid een belangrijk onderwerp vindt, is een groene uitvaart wellicht ook interessant voor u. Bij een natuurbegrafenis worden alleen natuurlijk afbreekbare materialen gebruikt die niet schadelijk zijn voor de bodem, de dieren en de planten. Het lichaam wordt op natuurlijke wijze teruggegeven aan de natuur. Het afscheid tijdens een natuurbegrafenis vindt vaak ook buiten plaats. Dit geeft een gevoel van vrijheid en brengt de natuur dichtbij. De invulling van het afscheid kan op vele manieren, passend bij de wensen van de overledene en de nabestaanden.

Denkt u erover na om te kiezen voor een groene uitvaart of wilt u hier graag een keer over praten? Bij Stout Uitvaartverzorging denken we graag met u mee. Neemt u gerust contact op.

© J. Stout Uitvaartverzorging 2022