Begeleiding dicht bij

Als uitvaartleider sta je dicht bij de families waar je komt. In een korte periode leer je mensen kennen en dan is het klaar. Uitvaartleider Jan-Willem Stout vertelt hoe hij dat tijdens zijn werk ervaart.

Observeren, luisteren, begeleiden

“In de meeste gevallen komen we bij de mensen thuis”, vertelt Jan-Willem. “Het is dan onze taak om het contact zo gemoedelijk mogelijk te laten verlopen, wensen te inventariseren en vooral om kennis te maken. Met de nabestaanden én de overledene. Om wie gaat het en wat is hun verhaal.” De belangrijkste taken in zijn werk zijn op dat moment: goed observeren, luisteren en informatie filteren. “Dat is best intens. In korte tijd kom je heel dicht bij de familie te staan en leef je samen naar het afscheid toe. Uiteraard wel altijd in de rol van uitvaartbegeleider.”

Herinneringen en verhalen

Een bezoek aan huis heeft ook andere voordelen. “We komen samen om de invulling van het afscheid te bespreken. In de thuissituatie komen we vaak tot ideeën waar de familie zelf misschien niet snel aan zou denken. Door een bepaald schilderij bijvoorbeeld of iets persoonlijks van de overledene”, vertelt Jan-Willem. Op deze manier samenkomen zorgt ervoor dat mooie verhalen naar boven komen. “Zo werken we samen op een gemoedelijke manier toe naar een mooi afscheid. Wij worden ingeschakeld vanwege onze vakkennis. Mensen zijn daarom vaak verbaasd dat we ook een leuk gesprek kunnen voeren”, vertelt hij tot slot.

Wil je meer weten over onze werkwijze? Wij staan klaar om je te helpen en te adviseren. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

© J. Stout Uitvaartverzorging 2022