Warm weer en thuis opbaren

De meeste mensen willen graag na hun overlijden thuis opgebaard worden. Het afscheid wordt hierdoor persoonlijker en voor nabestaanden is het meestal ook prettig. Tijdens warme zomerdagen kan thuis opbaren een uitdaging zijn, maar met de juiste maatregelen is het zeker mogelijk.

Het effect van koelen

Voor een afscheid is het belangrijk dat het lichaam van de overledene zo goed mogelijk wordt bewaard. Temperatuur is één van de belangrijkste factoren bij een thuisopbaring, dus is koelen noodzakelijk. Daarvoor wordt er gebruik gemaakt van een koelplaat die, afhankelijk van de wensen voor het opbaren, onder de kist of in het bed waarin de overledene ligt geplaatst wordt. In het laatste geval wordt het lichaam direct gekoeld. Bij plaatsing onder een kist zorgt de koelplaat ervoor dat de kist volledig gekoeld wordt.

Ideale omgevingstemperatuur

Bij extreme temperaturen, zoals bijvoorbeeld tijdens een hittegolf, stijgt ook de temperatuur in huis. De ideale omgevingstemperatuur is ongeveer 18 of 19 graden Celsius. Om de juiste omstandigheden te krijgen, zijn er verschillende maatregelen mogelijk. Een mobiele airco kan de ruimte constant koelen bijvoorbeeld. Om het koeleffect van de plaat te vergroten, is het (tijdelijk) sluiten van de kist ook mogelijk. Tijdens bezoekmomenten kan de kist uiteraard geopend worden, als dat gewenst is.

Zonder zorgen

In overleg met nabestaanden zoeken we altijd naar de beste manier voor opbaring van de overledene. Zo zoeken we naar de beste plek in huis voor het opbaren en kunnen we mobiele airco’s plaatsen als dat nodig is. Als het echt niet mogelijk is om iemand thuis op te baren, dan wordt er naar alternatieven gezocht. Dat kan bijvoorbeeld een andere locatie zijn zoals in een rouwcentrum. Heb je vragen over thuis opbaren? We denken graag met je mee, dus neem gerust contact op.

© J. Stout Uitvaartverzorging 2022