Uitvaartvereniging of uitvaartverzekering

De voordelen van een uitvaartvereniging
U kunt lid worden van een uitvaartvereniging bij u in de buurt. Jaarlijks betaalt u dan contributie. De uitvaartvereniging verzorgt daarvoor uw uitvaart. Anders dan uitvaartverzekeraars en uitvaartondernemers werken de uitvaartverenigingen zonder winstoogmerk. Voor een uitvaartverzekering betaalt u premie en als u lid wilt worden van een uitvaartvereniging betaalt u contributie. Uw uitvaart wordt betaald van deze contributie, maar doordat een vereniging voornamelijk met vrijwilligers werkt, is de contributie een stuk lager dan de premie bij een uitvaartverzekeraar.

Uitvaartverzekering of uitvaartvereniging
Wat is nu beter: een uitvaartverzekering afsluiten of lid worden van een uitvaartvereniging?Bij een uitvaartvereniging bent u goedkoper uit, maar het nadeel is dat u wel in de buurt van een dergelijke uitvaartvereniging moet wonen. Als u niet in de buurt woont dan kunt u zelf sparen voor uw uitvaart of een uitvaartverzekering afsluiten. Als u voor de laatste optie gaat dan kunt u nog behoorlijk op uw premie besparen door goed de verschillende uitvaartverzekeringen te vergelijken.

Wat kost een uitvaart?
Een eenvoudige uitvaart kost al gauw ongeveer €7.500. Een bedrag waar lang niet iedereen zomaar over kan beschikken. Om te voorkomen dat nabestaanden een uitvaart in één keer moeten betalen, kunt u een verzekering afsluiten of ervoor kiezen om geld voortijdig opzij te zetten op bijvoorbeeld een spaarrekening. Zo voorkomt u nare financiële verrassingen op een toch al moeilijk moment.

Waarom een uitvaartvereniging of uitvaartverzekering?
Een uitvaartverzekering dekt (deels) de kosten van een begrafenis of crematie. U voorkomt hiermee dat nabestaanden voor hoge kosten komen te staan met name als er onvoldoende spaargeld is. Als er wel voldoende spaargeld is, is het ook handig om lid te worden van een uitvaartvereniging of een uitvaartverzekering af te sluiten. Nabestaanden hoeven dan het geld niet voor te schieten omdat zij (nog) geen toegang hebben tot de bankrekeningen.

Bij een uitvaartverzekering betaalt u maandelijks een premie. Bij een uitvaartvereniging een jaarlijkse contributie. Kiest u voor een sobere uitvaart of voor een luxere uitvaart? Het exacte bedrag van de premie of contributie is afhankelijk van uw leeftijd wanneer u de verzekering afsluit en het pakket dat u kiest.

Verschillende soorten uitvaartpakketten
Zowel de uitvaartvereniging als de uitvaarverzekeraar bieden verschillende pakketten aan. Eén van de pakketten die u kunt kiezen bij een uitvaartverzekering is de naturaverzekering. Er wordt dan geen geld uitgekeerd. De verzekeraar verzorgt in dat geval de uitvaart conform het pakket dat door u is gekozen. Sluit u een kapitaalverzekering af dan krijgen de nabestaanden een bedrag uitgekeerd dat uitsluitend gebruikt mag worden voor het betalen van de uitvaart. Ook is het mogelijk een combinatie van een naturaverzekering en een kapitaalverzekering af te sluiten.

Indexeren van de uitvaartverzekering
De kosten voor een uitvaart stijgen jaarlijks. Het is daarom belangrijk dat uw uitvaartverzekering waardevast is. Dit betekent dat het verzekerde bedrag elk jaar verhoogd wordt op basis van de stijging van de uitvaartkosten (indexeren). Zo voorkomt u dat het bedrag dat uitgekeerd wordt veel te laag is om een uitvaart van te betalen. 

Is uw uitvaartverzekering nog up-to-date?
Net als andere verzekeringen heeft de uitvaartverzekering of het gekozen pakket bij de vereniging regelmatig aandacht nodig. U kunt met de adviseur doornemen in hoeverre de uitvaartverzekering nog voldoet aan de wensen en of het verzekerd bedrag nog voldoende is.

Bewaren van u uitvaartpolis
Voor een goede en vlotte afwikkeling van een uitvaart is het prettig voor de nabestaanden als ze weten waar ze de gegevens van de verzekering kunnen vinden. Of u nu een papieren polis heeft of gearchiveerd op uw computer; vertel uw naasten waar ze deze kunnen vinden.

© J. Stout Uitvaartverzorging 2022