Steeds meer Nederlanders kiezen voor crematie

Waar vroeger veelal werd gekozen voor begraven, kiest momenteel twee op de drie Nederlanders voor een crematie. Hiervoor zijn verschillende redenen aan te wijzen. Wij lichten deze redenen hieronder toe.

Controle
Mensen willen graag de controle over hun leven behouden. Dit werkt door in wat er gaat gebeuren met het lichaam nadat we zijn overleden. Op het moment dat een lichaam wordt begraven, wordt deze overgegeven aan de aarde. Bij een crematie blijft er enkel as van het lichaam over. Hoewel het idee van verbranden heel lang als eng werd ervaren, is er nu een groeiende acceptatie voor cremeren. 

Tastbaar
Voor dierbaren van de overledene is het mogelijk om na een crematie iets tastbaars te maken van de as van zijn of haar dierbare. De as wordt verplicht de eerste 30 dagen bewaard in het crematorium. Hierdoor is er tijd om na te denken over wat men met de as van de dierbare wil doen. Het crematorium bewaart de as kosteloos gedurende een half jaar. 

Er zijn meerdere opties waar u uit kunt kiezen. U kunt de as thuis in een urn bewaren, bijzetten in een graf of begraven in een columbarium op een begraafplaats. U kunt er ook voor kiezen om de as uit te strooien op het crematoriumterrein, in de natuur of op een andere plek. Lees hier meer over het in- en uitvoeren van as van een dierbare. Gaat u wel na of er toestemming gevraagd dient te worden voor het uitstrooien van de as op een bepaalde plek. Het verwerken van as in een sieraad of tatoeage wordt ook steeds populairder. Wij kunnen u hierin voorzien en hebben ook in onze toonzaal voorbeelden. 
 
Kosten
Over het algemeen zijn de kosten voor een crematie lager dan de kosten van een begrafenis. Dit heeft te maken met de terugkerende kosten van een graf. Denkt u hierbij aan de huur van het graf en het onderhoud. Het verschil kan oplopen tot duizenden euro’s. Indien u zelf de keuze wilt maken voor begraven of cremeren, is het verstandig om dit vast te leggen. Lees hier meer over de wensen die u kunt vastleggen. U kunt op basis van deze keuze ook de uitvaartverzekering aanpassen. Zo laat u uw dierbaren niet achter met extra kosten. 
 

© J. Stout Uitvaartverzorging 2022