Kleinschalige uitvaart in trek

Tijdens de coronapandemie waren uitvaarten, vanwege de regelgeving, een stuk kleinschaliger dan voorheen. En ook na deze periode wordt er vaker gekozen voor een klein afscheid. Vanwege de geringe omvang, krijgen uitvaarten automatisch een ander karakter.

Intiem en informeel

Waar het een aantal jaren terug gebruikelijk was om 100, en soms wel 200, aanwezigen op een uitvaart te hebben, zijn kleine gezelschappen tegenwoordig meer de norm. En niet alleen bij een besloten uitvaart, waarbij het afscheid meestal al met een kleine groep is. De organisatie van een kleine uitvaart verschilt niet veel dan van een uitvaart voor een grote groep. Het karakter is automatisch wel anders. Een kleine uitvaart is vaak informeel en een stuk intiemer.

Koffie vooraf

Om de structuur te behouden, is er voor elk afscheid een draaiboek. Bij kleine uitvaarten is meer ruimte om hiervan af te wijken, bijvoorbeeld als iemand iets wil vertellen zonder dat dit in het draaiboek staat. De keuze valt bij een dergelijk afscheid ook sneller op een kleinere ruimte. En we zien steeds vaker dat mensen vooraf al bij elkaar willen komen voor een kop koffie met alle aanwezigen. Een samenzijn, waarbij ondertussen afscheid wordt genomen. Uiteraard kan dat nog steeds met formele onderdelen, met bijvoorbeeld een spreker of voorganger.

Wil je meer weten over onze werkwijze? Wij staan klaar om je te helpen en te adviseren. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

© J. Stout Uitvaartverzorging 2022