Kledingkeuze voor het afscheid

Welke kleding draagt u naar een uitvaart?
Welk type kleding draagt u naar een begrafenis of een crematie? Moet de kleding altijd zwart zijn of worden andere kleuren ook geaccepteerd? In ieder geval is het belangrijk dat de kleding er verzorgd uit ziet, zonder scheuren of gaten. Met de kleding die u aan heeft toont u uw respect voor de overledene en de nabestaanden. 

Uitvaartkleding vroeger
Geruime tijd was het heel gebruikelijk om altijd zwarte kleding te dragen tijdens een uitvaart. De mannen droegen dan vaak een pak en de vrouwen een (niet te korte) jurk met panty’s en hakken. Hele nette kleding dus. Op deze manier toonden mensen respect voor de overledene en was het duidelijk dat ze in rouw waren. 

Uitvaartkleding nu
Nog steeds wordt er vaak zwarte kleding gedragen tijdens een uitvaart. Maar het gevoel dat dit moet wordt wel steeds meer losgelaten. Als u bijvoorbeeld geen zwarte kleding heeft of als u zich daar niet prettig in voelt, kunt u ook gerust andere donkere kleuren kiezen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kleding in de kleuren grijs of donkerblauw. Mannen kunnen prima een nette broek met een overhemd dragen en ook voor vrouwen is een zwarte jurk niet noodzakelijk. In de westerse cultuur is het echter nog steeds niet gebruikelijk om kleding met felle kleuren en prints, en opzichte sieraden te dragen naar een uitvaart. 

Begrafeniskleding – de wens van de overledene
Het komt ook voor dat de overledene heel nadrukkelijk heeft aangegeven dat hij of zij graag wil dat mensen een bepaalde kleur of stijl kleding dragen tijdens de uitvaart. Vaak wordt dit aangegeven op de rouwkaart. Het is dan wel zo netjes om deze wens te respecteren en uw kledingkeuze hier zoveel als mogelijk op aan te passen.

Kledingkeuze voor de overledene
Welke kleding trekt u de overledene aan? Misschien heeft de overledene van tevoren al vastgelegd wat hij of zij aan wil hebben. Of als diegene duidelijk een favoriet kledingstuk had, dan zal de keuze gemakkelijk zijn. Maar wat als u het niet weet en zelf iets moet uitzoeken? Het advies is dan om de overledene kleding aan te trekken van natuurlijke materialen omdat deze beter verteren dan synthetische materialen.

“Tijdens een uitvaart dragen wij altijd een donker jacquet met pantalon, de dames een mantelpakje. Dit doen we bewust, om op een nette en statige manier de laatste eer te bewijzen aan de overledene. Voor de andere aanwezigen is het dan ook gelijk duidelijk dat wij de uitvaart leiden. Op verzoek dragen we ook informele kleding zoals een colbert met pantalon en stropdas, vrijetijdskleding vinden we niet passend.” 

Jan Willem Stout


© J. Stout Uitvaartverzorging 2022