Een uitvaartspeech schrijven

Als we te maken krijgen met verlies, schieten woorden soms tekort. Terwijl we juist tijdens een afscheid zoveel mooie dingen willen zeggen. Samen herinneringen willen ophalen. Terugblikken op de mooie maar misschien ook  moeilijke momenten. Een lach en een traan. Het schrijven en geven van een uitvaartspeech is een bijzonder laatste eerbetoon op een crematie of begrafenis. Wil jij graag iets delen op de uitvaart van jouw dierbare? Dan geven we je in dit artikel enkele handvatten. 

Maar wat moet  ik vertellen?

Het houden van een toespraak bij een afscheid kan helpen bij de verwerking van een verlies. Bovendien maakt het een afscheid persoonlijker. Maar het is niet altijd eenvoudig om je gedachten goed onder woorden te brengen. We helpen je daarom graag op weg.

  • Er zijn geen kaders als het gaat om een afscheidsspeech. Het is jouw verhaal. Jouw herinnering. Laat dus alle verwachtingen of regels los die je misschien in je hoofd hebt.
  • Begin met het opschrijven of noemen van een aantal ideeën of herinneringen. Je kunt ook familie of vrienden vragen naar hun verhalen.
  • Stel jezelf vragen over de overledene en formuleer je antwoorden of gevoelens. Bijvoorbeeld: wat heeft de overledene voor mij betekend?
  • Denk aan vragen en thema’s zoals je mooiste, meest waardevolle of meest grappige herinnering aan iemand; een anekdote waar veel mensen de dierbare in herkennen. We zetten een paar vragen voor je op een rij: Wat was kenmerkend voor zijn of haar karakter? Wat waren unieke gebeurtenissen, hobby’s of bijzondere eigenschappen? Wat was de rol van familie of werk in het leven van diegene? Wat waren hoogtepunten of beproevingen in iemands leven? En wat zul je vooral missen?
  • Je kunt ook op chronologische volgorde vertellen over het leven van je dierbare van geboorte tot het overlijden.

Je verhaal formuleren

Met behulp van alle aantekeningen en ideeën kun je het verhaal formuleren. Bepaal vooraf wat je in ieder geval wilt delen. De belangrijkste boodschap. Daarna kun je een indeling maken van de structuur. Probeer na te denken over een begin, het midden en een slot. Enkele tips:

  • Begin
    • Begin met een beschrijving van de laatste dagen van de overledene. Hierin kun je ook stilstaan bij een eventueel onverwacht overlijden, ziekbed, bijzondere leeftijd of dementie. Hoe voelde dit voor jou?
    • Kom daarna met de kernboodschap van je afscheidsspeech.
  • Midden
    • Licht je kernboodschap toe met voorbeelden of anekdotes.
    • Je kunt hier ook stilstaan bij bijzondere prestaties of bijvoorbeeld vrijwilligerswerk.
  • Slot
    • Je kunt hier teruggrijpen naar de inleiding en kernboodschap.
    • Blik eventueel vooruit op de toekomst en sta stil bij wat jij of anderen zullen missen aan jullie dierbare.
    • Het slot is ook een mooi moment om de aanwezigen te bedanken voor hun komst.

Probeer je verhaal op papier te zetten. Het kan lastig zijn om te beginnen, maar begin gewoon te schrijven. Je hoeft geen ‘nette’ woorden of schrijftaal te gebruiken. Probeer je verhaal juist in je eigen woorden te schrijven. Het kan helpen om hiervoor een rustige plek te zoeken.

Zelf spreken of je verhaal laten voordragen

Op de dag van de uitvaart is het moment dat je je toespraak zult geven. Dit kan een spannend of emotioneel moment zijn. Zorg er daarom voor dat je je toespraak op papier hebt. Je kunt ook de uitvaartleider of een naaste een kopie geven. Als het nodig is, dan zou hij of zij het (kort) van je overnemen als je door emoties overmand raakt.

Mocht je vooraf al weten dat je liever niet zelf spreekt. Omdat je niet graag voor groepen staat of omdat het te beladen voor je is. Dan kun je er ook voor kiezen om iemand anders van de nabestaanden of een spreker te vragen om dit voor jou te doen. Wij helpen je graag met het delen van een waardevol levensverhaal of gedicht. Geef gerust aan waar jij je goed bij voelt.

Heb je vragen over wel of niet speechen? Neem gerust contact met ons op. Wij denken graag met je mee.

© J. Stout Uitvaartverzorging 2022