Een informele uitvaart

Elke uitvaart is anders en de manier waarop we afscheid nemen van een dierbare verandert ook. Steeds vaker wordt er gekozen voor een informele uitvaart, die persoonlijk en warm aanvoelt. Maar wat is nu eigenlijk een informele uitvaart?

Persoonlijk en vertrouwd

Het beeld van een uitvaart is meestal traditioneel: een afscheidsdienst in een kerk of zaal, alle nabestaanden op een rij voor de condoleance en koffie met een plakje cake. Tegenwoordig wordt er meer en meer gekozen voor een andere invulling. Bijvoorbeeld met gasten in informele kleding, die samenkomen voor een afscheid. De locatie van het afscheid heeft hier ook grote invloed op. In plaats van de standaardkeuze voor een kerk of uitvaartcentrum, verzorgen we nu regelmatig een uitvaart op een unieke locatie. Bijvoorbeeld vanuit het theater of een kroeg, en zelfs op bijzondere plekken zoals bij de uitkijktoren op de Poolshoogte in Odoorn.

Proosten op het leven

Door de nadruk te leggen op het samenzijn ontstaat een ongedwongen setting, waarbij levendige anekdotes en persoonlijke verhalen gedeeld worden. Terwijl de kist centraal staat, is ‘het leven vieren’ vooral het centrale thema. Er wordt geproost op het leven van de dierbare en herinneringen worden gedeeld onder het genot van een hapje. Een afscheid is ook vaak een reünie met oude bekenden en familie. Daarom is het fijn om op een gemoedelijke manier samen te komen, in een vertrouwde en veilige sfeer.

Wil je meer weten over de mogelijkheden van een informele uitvaart? Wij staan klaar om je te helpen en te adviseren. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

© J. Stout Uitvaartverzorging 2022