Een geschenk voor iemand in rouw

Iemand troosten die net een dierbare heeft verloren. Hoe doe je dat en waar doe je goed aan? Een luisterend oor, een arm om de schouder of er gewoon zijn voor iemand wordt vaak erg gewaardeerd. Het kan ook zijn dat u graag wat meer wilt betekenen of iets tastbaars wilt geven, iets waar iemand troost uit kan halen. Wat u geeft om iemand te troosten is heel persoonlijk en ook afhankelijk van waar de rouwende behoefte aan heeft. Een bos bloemen, iets wat u zelf heeft gemaakt of simpelweg een pan soep. Wij hebben een aantal suggesties voor u op een rij gezet:

 • Samen eten
  Vraag iemand om bij u te komen eten of voor hem of haar te komen koken. In een ongedwongen sfeer kunnen mooie gesprekken ontstaan. Maar in stilte genieten van en lekkere maaltijd kan natuurlijk ook. Daarnaast kunt u samen met een groep mensen afspreken dat er iedere dag een maaltijd wordt bereid voor de persoon in rouw of dat de boodschappen worden gedaan.

 • Hulp in de huishouding
  De was doen, stofzuigen etc.; het huishouden is niet het eerste waar je je druk om maakt als je net een dierbare hebt verloren. Het is dan erg fijn als er iemand is die hiermee kan helpen. Maak eventueel een rooster, bijvoorbeeld samen met de buren, zodat de belasting voor eenieder niet te groot wordt.

 • Samen op stap
  Iedereen rouwt op zijn eigen manier. De één trekt zich het liefst terug, een ander gaat juist volop op zoek naar afleiding. Vraag iemand bijvoorbeeld mee om een stuk te gaan wandelen, een bezoek aan een museum, een creatieve workshop of een dagje wellness.

 • Herinnering aan de overledene
  Samen met de nabestaande(n) kunt u een herinnering maken van iets wat van de overledene was. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het maken van een fotocollage van bijzondere momenten of een kunstwerk gemaakt van (favoriete) kledingstukken. 

Meer suggesties voor geschenken voor iemand in rouw vindt u onder andere op: https://www.troostenmeer.nu ofwel bij Troost en Meer in Winschoten, maar ook op https://www.rouwwinkel.nl en https://www.troostgeschenk.nl.

© J. Stout Uitvaartverzorging 2022