Asbestemming

Het uitstrooien van de as van een overledene

Wilt u de as van uw dierbare uitstrooien? U kunt ervoor kiezen om de as te verstrooien over het crematoriumterrein, in de natuur of op een bijzondere plek.

Hoe lang kan ik nadenken over een asbestemming?

Symboliek en diverse wensen van nabestaanden kunnen het uitzoeken van een mooie eindbestemming lastig maken. De eerste dertig dagen wordt de as verplicht in het crematorium bewaard, maar het is goed mogelijk dat u langer de tijd nodig heeft. Het crematorium kan de as daarom tot een halfjaar kosteloos bewaren. Na dit halfjaar kan de termijn telkens met minimaal één jaar verlengd worden. Deze optie biedt het crematorium aan voor mensen die de wens hebben de as te laten verstrooien samen met de as van hun partner.

De juiste asbestemming

Heeft u een juiste asbestemming gekozen? Ga dan wel na of er toestemming van een grondeigenaar benodigd is. Is de gekozen asbestemming in het buitenland? U mag de as zonder officiële formulieren vervoeren naar het buitenland. We raden u wel aan om bij het crematorium een Engelstalige verklaring van de crematie op te vragen. Zo kunt u altijd verklaren wat in de asbus zit. Ook voor het buitenland geldt dat er toestemming nodig is om as uit te strooien. Heeft u vragen over het uitstrooien van de as? Wij ondersteunen u graag.

© J. Stout Uitvaartverzorging 2022