Een laatste rustplaats in de natuur
Midden in de rust en stilte van de Westerwoldse bossen ligt natuurbegraafplaats Laude. Een uitgestrekt bosgebied van 60 hectare en daarmee de grootste natuurbegraafplaats van Groningen. Hier draait het om loslaten in verbondenheid met de natuur. Naomi Reints, relatiebeheerder bij Laude, vertelt over de kracht van natuurbegraven, de bijzondere plek die Laude is en de warme samenwerking met Stout Uitvaartverzorging.
Vanaf het prille begin
De samenwerking tussen Stout en Laude gaat terug tot het begin van de natuurbegraafplaats: “Toen we drie jaar geleden begonnen, stond er alleen een tiny house op de parkeerplaats en verzorgden we enkel het begraven. Niet veel later kwam het ontvangsthuis erbij en groeiden onze mogelijkheden. Stout stond vanaf het prille begin achter het principe van natuurbegraven en vond het een mooi idee. Vooral in het prachtige Westerwolde. Zo is de samenwerking ontstaan.”
Sindsdien ondersteunen Naomi en haar collega’s onze uitvaartleiders bij een afscheid in de natuur. “We helpen waar nodig en denken graag mee. Dat is voor een uitvaartleider prettig: korte lijnen, goed contact, en altijd bereid om iets extra’s te doen. We staan op elkaars open dagen en weten elkaar snel te vinden. “Die samenwerking voelt vertrouwd aan.”
Een prachtige plek
De knisperende bladeren en de fluitende vogels vormen een fijne laatste rustplaats. “Het is een prachtige plek om als nabestaande je dierbare te bezoeken. En tijdens een uitvaart ervaren mensen rust. Je ademt de natuur in”, zegt Naomi. De seizoenen spelen soms ook een rol. Ze geeft een voorbeeld: “Het was een grauwe dag en de dochter van de overledene had een mooi gedicht voorgedragen. In de laatste zin noemde ze dat als er een zonnestraal doorbreekt, ze zouden weten dat hun dierbare er was. En op dat moment ging de zon schijnen. Dat is natuurlijk ontzettend bijzonder.”
Opgaan in de natuur
De bomen, hun wortels, het gras: de natuur heeft de hoofdrol. “Op den duur ontfermt de natuur zich over het graf. De nabestaanden hoeven het daardoor niet te onderhouden en er is eeuwigdurend grafrecht. Je kunt de plek altijd terugvinden. Wij meten de graven namelijk precies in. Als je dan naar deze kaart gaat, wijzen de pijlen je de weg”, legt Naomi uit.
Natuurlijke materialen
Alle middelen rondom het afscheid zijn van natuurlijke materialen. Zo is een grafmonument bijvoorbeeld niet van steen, maar van hout, vertelt Naomi. “Je kunt een boomschijf, die door ons geleverd wordt, met eigen tekst erop plaatsen. Die is van onbewerkt hout. De kist is ook van onbewerkt hout of het is een mand van rotan of wilgentenen. Er bestaat zelfs een kist gemaakt van de wortelstelsels van paddenstoelen. De kleding die een overledene draagt is van natuurlijke stof, zoals katoen, linnen, zijde en wol.”
Duurzame begraafplaats
Laude maakt als natuurbegraafplaats bewust duurzame keuzes. Bijvoorbeeld in de bloemen. Die zijn duurzaam gekweekt, zonder bestrijdingsmiddelen, en komen van Nederlandse bodem. “Het gebouw is ook zo duurzaam mogelijk”, vervolgt Naomi. “We hebben ledverlichting, de waxinelichtjes zijn biologisch afbreekbaar en er staat tweedehands meubilair. Voor het natuurbeheer rijdt er een elektrische wagen en hout uit het bos wordt hergebruikt voor bijvoorbeeld de paaltjes van de wandelroutes.”
De keuze voor natuurbegraven
Het is belangrijk om je goed te oriënteren op de mogelijkheden, vindt Naomi. “De keuze voor natuurbegraven maak je met je hoofd. Dan is de vraag: op welke begraafplaats en welke plek? Die keuze maak je met je hart.” Ze nodigt daarom uit om vooral te komen kijken: “Je moet het voelen. Er staat een kopje koffie klaar met iets lekkers en we gaan graag in gesprek. Op twee zondagen in de maand kun je je aanmelden voor een rondleiding. Dan wandelen we door het gebied en vertellen we alles over het gebied en natuurbegraven. En als je ook wil weten hoe zo’n afscheid eruit ziet: sluit dan eens aan bij een van onze demonstraties natuurbegraven. ”
© J. Stout Uitvaartverzorging 2024