Maatregelen omtrent Coronavirus

De overheid heeft vergaande maatregelen ingesteld voor de hele samenleving. Deze maatregelen zijn nodig om het risico op verdere verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk te beperken. Ook heeft dit alles invloed op het samenzijn tijdens een uitvaart. Hierover leest u meer.

Wat betekent dit voor uitvaarten?

Dit betekent dat bij uitvaartplechtigheden en condoleancebezoeken niet meer dan 30 personen aanwezig mogen zijn. Deze personen hoeven niet per se eerstegraadsverwanten te zijn, zoals eerder het geval was.

Geen nazit
Om besmetting zoveel als mogelijk te voorkomen wordt er ook geen thee of koffie meer geschonken en is er geen nazit. Samenkomen en samen met uw familie, vrienden en bekenden rouwen en het verlies delen, is dus tijdelijk niet meer mogelijk.

Contact met de uitvaartbegeleider
Ter bescherming van uw gezondheid en die van onze medewerkers, is het van belang dat er zo min mogelijk fysiek bezoek plaatsvindt. Dit betekent dat de uitvaartbegeleider voornamelijk telefonisch met u het contact onderhoudt. Mocht een een afspraak echt nodig zijn, dan is een gepaste afstand van 1,5 meter wenselijk. 

De alternatieve mogelijkheden


1.      Livestream; de uitvaart online volgen op afstand

Via een videoverbinding kunt u live meekijken naar de uitvaart op uw computer, tablet of telefoon. Dit noemen we een livestream. Om deze te kunnen volgen, ontvangt u van een contactpersoon van de familie of de uitvaartbegeleider een speciale link en eventueel een code. De uitvaartdienst is daarmee te volgen. Op die manier kunnen vrienden en familie toch ‘aanwezig’ zijn tijdens de plechtigheid. In sommige gevallen zijn deze videobeelden ook op te slaan en terug te kijken.

2.      Drive through; afscheid nemen vanuit de auto

Een andere mogelijkheid om afscheid te nemen, is vanuit de auto. Nabestaanden worden dan uitgenodigd om op een bepaald tijdstip langs het uitvaartcentrum te rijden, waar mogelijk met zicht op de kist waar de overledene in opgebaard ligt.

3.      Online condoleren

Tijdens een begrafenis of crematie is er vaak gelegenheid voor het tekenen van een condoleanceregister. Het is ook mogelijk om online uw medeleven te betuigen. Op de website memori kunnen nabestaanden een digitale gedenkplaats aanmaken voor de overledene. Hier kunnen berichten op geplaatst worden waar u op kunt reageren. Ook kunt u zelf een bericht of foto’s plaatsen of een (virtueel) kaarsje aansteken. Een andere website waar u rouwberichten kunt zien en reacties van medeleven kunt achterlaten is mensenlinq. Nabestaanden kunnen op deze manier op elk gewenst de berichten lezen en er troost uit putten.

4.      Thuis een kaarsje branden op tijdstip van de uitvaart

Als het voor u niet mogelijk is om zelf aanwezig te zijn bij een uitvaart, kunt u thuis bijvoorbeeld een kaarsje branden op het moment dat de uitvaart plaats vindt. In gedachten bent u op deze manier even heel bewust bij de overledene en nabestaanden.

5.      Condoleren op een andere manier;

Uw condoleance betuigen kan nu op de volgende manieren:

  • Door de eigen hand op uw hart te leggen
  • De handen ineenvouwen voor de borst
  • Met beide handen een handkus geven

Vragen
We kunnen ons goed voorstellen dat u naar aanleiding van deze maatregelen veel vragen heeft. Neemt u gerust contact met ons op. Samen met u zorgen we ervoor dat we uw overleden naaste een waardig afscheid krijgt.

© J. Stout Uitvaartverzorging 2021