Coronamaatregelen bij een uitvaart vanaf 1 juli 2020

Het maximum aantal aanwezigen bij een uitvaart wordt per 1 juli 2020 in Nederland verhoogd. De 1,5 m afstand regel blijft van kracht. Het aantal bezoekers dat is toegestaan is afhankelijk van de grootte qua ruimte voor een dienst, maar ook van de aula en koffiekamer. Daarom is het toegestane aantal bezoekers bij de uitvaart per crematorium en kerk verschillend. Hieronder ziet u een overzicht van een aantal crematoria in het Noorden met daarbij het maximale bezoekersaantal. Kerkdiensten worden nog veelal online gehouden.  

Wel kan het afscheid weer in een groter gezelschap plaatsvinden in vergelijking met de afgelopen maanden. Toen mochten er vanwege de coronamaatregelen maar 30 bezoekers aanwezig zijn. Afscheid nemen is te allen tijde moeilijk én het coronavirus heeft het nog moeilijker gemaakt. Nabestaanden moesten gerichte keuzes maken, om te bepalen wie wel en niet werd uitgenodigd voor het moment van de uitvaart. Ook kon er door de corona situatie worden afgeweken van de wettelijke termijnen voor begraven en cremeren.

In andere landen waren de uitvaartregels soms nog strenger. In de Verenigde Staten mochten er maar 10 personen aanwezig zijn bij een uitvaart en moest de uitvaart zo kort mogelijk zijn. In China was het bezoek aan een uitvaart zelfs tijdelijk verboden. In veel landen vindt versoepeling van maatregelen plaats.

Ondanks de versoepeling van maatregelen blijft de 1,5 m afstand en het gebruik van desinfecterende middelen voor ons nu nog van groot belang. Mocht u voor de uitvaart een specifieke locatie in gedachten hebben, dan zoeken we graag voor u uit welk bezoekersaantal daar is toegestaan. Eveneens beantwoorden we uiteraard uw andere vragen.


Toegestaan bezoekersaantal per crematoria in genoemde plaatsen:

Plaats

Appingedam  

Assen

Delfzijl

Groningen

Stadskanaal

Winschoten 

Maximum aantal bezoekers

75

50

95

85

50

75


© J. Stout Uitvaartverzorging 2021